AKCIJA STERILIZACIJE MAČAKA U RIJECI I OKOLICI

Udruga “Mijau” Rijeka uz suradnju sa četiri veterinarske ambulante u Rijeci, i ove godine organizira akciju sterilizacije mačaka u razdoblju od 1. do 28. veljače 2015. godine. Svi građani imaju priliku sterilizirati jednu ili više mačaka s popustom od 50 %, tj. za samo 205,00 kn po zahvatu. Zbog velikog interesa poželjno je naručiti se čim prije.

S ciljem da se pomogne građanima u doba krize, veći niz godina udruga organizira akcije i moli sve sugrađane da se odazovu i steriliziraju/kastriraju svoje kućne ljubimce, pa i one mace koje hrane ispred svojih kuća, a koje unatoč tome ne smatraju svojima. Vlasnici mačaka i oni koji hrane mačke ispred svojih kuća odgovorni su za povećanje broja mačaka i ukoliko zaista žele pomoći životinjama jedini ispravni i humani način je sterilizacija ženki, ali i mužjaka zbog spolno prenosivi bolesti. Svi su odgovorni i Volonteri savjetuju svim stanarima ukoliko imaju mačke oko svoje kuće, udruživanje i sakupljanje sredstava za sterilizaciju.
Mačke je Zakonom zabranjeno uklanjati i ubijati.
Napominje se da Udruga „Mijau“ nema azila i ne prihvaća mačiće kako to mnogi misle, a po Zakonu o zaštiti životinja svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla svojih životinja ili ih sterilizirati/kastrirati.

Osnovni cilj je, kažu u udruzi, djelovati preventivno s projektom “Uhvati, steriliziraj i vrati” koji se provodi već 12 god. po uzoru na projekte iz cijeloga svijeta. Iz udruge “Mijau” mole građane Rijeke i Primorsko-goranske županije da pomognu ljubimcima na pravi način sterilizacijom, čime se može osigurati normalan suživot čovjeka i životinje.
Ukoliko netko od Građana želi sterilizirati mačke koje hrani, a ne može ih uhvatiti i postoperativno brinuti o njima, jer su mačke divlje, mogu se obratiti Volonterima udruge koji će im pružiti pomoć.
Za više informacija o akciji nazovite volontere na sljedeće brojeve mobitela:
091/543 5819, 091/887 5688.

Veterinarske ambulante koje sudjeluju u akciji su:

1. Veterinarska ambulanta privatne prakse, “Kućni Ljubimci“ Kozala 51, Rijeka, Dr.vet.med. Tamara Ferari Miškulin, tel: 051/514-399.

2. Veterinarska Ambulanta privatne prakse „Trsat“, Kuflekova 1, Dr.vet.med. Sanjin Polić, Dr. Matija Pulović,tel: 051/216-042.

3. RiVet Specijalistička veterinarska praksa,Kantrida, Istarska 15, Rijeka, tel: 051/ 561- 452, Dr. vet. med. Srećko Krešić i Dr.vet.med. Jagoda Rosović.

4. Veterinarska ambulanta Turković, Viškovo123/c, Dr.vet.med. Eugen Turković, tel.: 257-571, 091/514-2534.

Savjet Udruge „Mijau“ – Priprema mačke za zahvat i postoperativnu njegu

Svi oni koji se odluče za sterilizaciju mačke u ambulanti koju su izabrali (molimo u unaprijed dogovoriti termin), molimo da životinje na zahvat donesu natašte i to u transportnim boksovima. Sa sobom neka ponesu čiste pamučne krpe koje će veterinari staviti ispod mačke u transporter, kada maca bude operirana.
Vrlo je važno nakon operativnog zahvata prvih 24 h držati mačku u zatvorenom i prekrivenom boksu, u toplijem prostoru, a nakon 24 h pustiti ju u veći prostor i držati pod kontrolom još par dana radi končića.
Za sve savjete vezano uz operaciju može se nazvati i volontere udruge „Mijau, kako bi i usmenim putem dobili upute.