ISTRA – POČINJE AKCIJA STERILIZACIJE MAČAKA S 50 % POPUSTA

Udruga Mijau iz Rijeke i ove godine u dogovoru s navedenim veterinarskim ambulantama organizira akciju sterilizacije mačaka. Ove godine akcija je već započela 15. siječnja, a zbog velike zainteresiranosti građana traje i cijelu veljaču, po potrebi i tijekom ožujka. Svi građani Istre imaju priliku sterilizirati jednu ili više mačaka s popustom od 50 %, u partnerskim veterinarskim ambulantama diljem Istre.

Cijena zahvata je od 160-205 kn za mužjake, te 205-250 kn za ženke ovisno o veterinarskoj ambulanti. Zbog velikog interesa poželjno je naručiti se čim prije, tj. akcija je već krenula tako da zainteresirani odmah mogu rezervirati termin.

Budući da u Hrvatskoj ne postoje azili za mačke, njihovo zbrinjavanje predstavlja veliki problem. Po Zakonu o zaštiti životinja eutanazija zdravih životinja zakonom je zabranjena i svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla svojih životinja ili ih sterilizirati/kastrirati.

Osnovni cilj Udruge je djelovati preventivno s projektom “Uhvati, steriliziraj i vrati” koji se u Rijeci provodi već 15 godina po uzoru na projekte iz cijeloga svijeta. Iz Udruge “Mijau” mole građane Istre da pomognu ljubimcima na pravi način sterilizacijom, čime se može osigurati normalan suživot čovjeka i životinje.

Svi građani koji se odluče za sterilizaciju mačaka u ambulanti koju su izabrali, mole se da životinje na zahvat donesu natašte i to u transportnim boksovima. Sa sobom neka ponesu čiste pamučne krpe koje će veterinari staviti ispod mačke u transporter, kada maca bude operirana.

Vrlo je važno nakon operativnog zahvata prva 24 sata držati mačku u zatvorenom i prekrivenom boksu, u toplijem prostoru, a nakon 24 h pustiti je u veći prostor i držati pod kontrolom još par dana radi postoperativnih šavova.

Za sve savjete vezano uz operaciju i postoperativnu njegu može se nazvati i volontere udruge „Mijau“ na telefon 091 887 5688 ili 091 543 5819.

Veterinarske ambulante koje sudjeluju u akciji:

Veterinarska ambulanta Rovinj d.o.o.
Ulica Laste 9, Rovinj
tel: 052/813-214, 098/334-092
Područna ambulanta Žminj
Matka Laginje 2R
tel: 052/846-002, 098/334-092
Veterinarska ambulanta Istra vet d.o.o.
Gripole 68, Rovinj
Tel: 052/ 553 907; 098/ 606 178

Veterinar d.o.o. Pula
Krševanova Stancija 2, Pula
tel: 052/540-391, 098/440 188

Veterinarska Bolnica Poreč, d.o.o.
Mate Vlašića 45 ,Poreč
tel: 052/432 -128, 0911495607, 0915216783 hitni,
Veterinarska ambulanta Vet-centar d.o.o. Poreč
Stancija Portun 2, Poreč