Okrugli Stol

Veliki pritisak Udruga na Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja potaknulo je nadležno Ministarstvo na pokretanje i održavanje ovoga skupa. Informiranje regionalnih samouprava ključno je kako bi se prekinula praksa ignoriranja zakonskih obaveza od strane lokalnih zajednica, koje trebaju preuzeti odgovornost za problem napuštenih životinja, sukladno zakonskim, ali i etičkim normama.
Stoga je i sa strane Udruge Mijau Rijeka upućen apel :
Svim Gradonačelnicima Gradova, Načelnicima Općina u PGŽ-i, Županu  PGŽ-e, te Županima Istarske i Ličko-senjske  Županije da se odazovu  sastanku gdje će čuti puno korisnih informacija.
O zbrinjavanju napuštenih životinja u skladu sa Zakonom govorit će Andrea Mihaljević, dr. vet. med. iz Ureda za veterinarstvo. Mr. sc. Branka Buković Šošić, dr. vet. med., načelnica Odjela za zaštitu životinja, govorit će o programu kontrole pasa lutalica.
Jurica Ambrožić, dr. vet. med. iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, predstavit će rad grada Zagreba u zbrinjavanju napuštenih i izgubljenih životinja: osnivanje i rad skloništa, informacijski centar, suradnju s udrugama, programe edukacije i druge mjere i aktivnosti koji se provode u okviru zakona, pravilnika i gradske odluke.

Udruga „Mijau“ iz Rijeke već duže vrijeme naglašava svim nadležnim institucijama u Gradovima Primorsko Goranske županije pa i šire problem nekontroliranog razmnožavanja slobodno živućih mačaka, te svoje prijedloge i načine rješavanja problema također je poslala Dr. Andrei Mihaljević u Ured za Veterinarstvo, gdje će biti prezentirani

Razlozi održavanja skupa:

Iako su prošle četiri i pol godine od stupanja na snagu Zakona o zaštiti životinja te dvije i pol godine od zadnjeg zakonskog roka za ispunjenje zakonskih obaveza, većina gradova u Hrvatskoj, osim trenutno pozitivnog primjera Zagreba, nije izgradila skloništa za napuštene životinje niti organizirala informativne centre i programe kastracije i udomljavanja životinja te edukacije građana.

U PGŽ-i, Gradovi Rijeka i Opatija su jedini djelomično prihvatili Projekte kastracija mačaka „Uhvati, steriliziraj i vrati“, gdje su izdvojena limitirana sredstva koja u startu s ovako velikim brojem slobodno živućih mačaka  nisu dovoljna. Rezultati su  poražavajući. Velik dio Gradova i Županija nije ozbiljno shvatio propisanu obavezu (članci 56., 57. i 58. Zakona o zaštiti životinja), za koju je rok istekao.

Nesposobnost lokalnih vlasti ostavlja golem teret na nas Udruge tj. civilna društva  za zaštitu životinja.  Civilne udruge trenutno imaju veliku ulogu u zbrinjavanju napuštenih životinja, čime odrađuju velik posao za koji nisu zadužene i za koji snose velike troškove, gdje Volonteri posežu i u svoje i tako prazne džepove.

Dva predstavnika “Udruge Mijau Rijeka” su prisustvovala skupu pa evo njihovih dojmova:

Prezentacija problema napuštenih životinja predstavnicima lokalnih uprava i samouprava je bila odlična. Sa zadovoljstvom smo poslušali dobro prezenirane probleme i prijedloge Grada zagreba koji u HR jedini ima prezentativno sklonište za napuštene životinje. Sa strane udruge upućen je također savjet svim gradovima i općinama da prije izgradnje skloništa za životinje djeluju preventivno s akcijama kastracija i da iskoriste i Građane i Volontere Udruga koji će taj posao odraditi s puno ljubavi za besplatne kastracije ili sufinanciranje projekata udruga za kastracije mačaka ali i pasa. Naravno jer sklonište se ne može izgraditi preko noći. Govorilo se i o kažnjavanju Općina i Gradova koji do sada nisu izdvajali i ne žele izdvajati sredstva za prevenciju razmnožavanja napuštenih životinja. Prezentacija gos. Ambrožića sa strane Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba je bila stručna i predobra. Predstavnici Gradova i Općina dobili su stručne savjete i primjere kako se to radi i na koji način riješiti problem napuštenih životinja sa što manje troškova. Ovo je prvi put da se ovakav skup organizirao za Uprave Gradova i Općina i pokušao približiti problem napuštenih životinja i problem koji imaju Udruge i teret problema koji su Gradovi pokušali prebaciti do sada na civilne udruge Građana koji pomažu životinjama.