tzri0512a
Udruga za dobrobit i zaštitu mačaka

Otvoreno Pismo Povodom Namjere Ubijanja Mačaka u INI Rijeka

Poštovani Gospodine Šepiću,

razočarani smo vašim stavom i lažnim informacijama koje ste podijelili mnogim ljudima iz naše zemlje i inozemstava, a koji su vam uputili svoje prosvjedne note, povodom angažiranja Veterinarske Stanice Rijeka za uklanjanje mačaka iz vašeg kruga (dvorišta) INE, a koje bi se držale u kavezima i nakon 60 dana  eutanazirale.
U dopisu navodite da već duže vrijeme nastojite pronaći rješenje za problem prisutnosti većeg broja mačaka na lokalitetima Urinj. Tvrdite da vam je dobrobit životinja vrlo važna. U dopisu također navodite da problem želite riješiti humano, te da ste se obratili Veterinarskoj Stanici Rijeka i Nama Udruzi Mijau Rijeka, kako biste zajedničkim snagama pronašli prihvatljivo rješenje. Navodite da ste  i posljednji sastanak  održan u petak 30.11.2012. Vi inicirali, gdje ste nas zamolili za zbrinjavanje mačaka. Pravdate se i tvrdite da odgovor od nas  na vašu zamolbu niste još dobili, te da ga s nestrpljenjem očekujete.
Pravdate se da nije bilo govora o eutanaziji mačaka, već o pronalasku rješenja kako bi te spriječili njihovo razmnožavanje i postojećim mačkama osigurali drugo mjesto za život. Vaše pravdanje javnosti moram priznati je prekrasno. Sada si postavljamo pitanje da li smo mi u Udruzi Mijau normalni?  Tako će većina pomisliti. No mi ćemo javnosti pokušati objasniti pravu istinu.
Odgovorno tvrdim da  ova tvrdnja baš nije točna, jer da ste nastojali pronaći rješenje Vi bi te ga i pronašli. Već treći put u skoro dvije godine od Vas tražimo 3 puta  stopiranje i uklanjanje mačaka, njihovu sterilizaciju i sprječavanje daljeg razmnožavanja. Dojave smo dobili iz pouzdanih izvora, a koje su bile i točne.Rješenja su vam se nudila ali ih VI niste prihvatili, a za to imamo i dokazni materijal. Dakle prva dojava je bila na početku 2011, kada smo Vam  uputili i prvi prigovor. 28.03.2011.naša Udruga poslala Vam je Elektronskom poštom mail i apel za sterilizaciju svih mačaka preko naše Udruge, te udomljavanje samo nekih koje naša Udruga procijeni da se mogu udomljavati,  jer su  90 % mačaka divlje – koje se ne mogu udomljavati, te kao takve se ne mogu ni uklanjati i zatvarati u kaveze Skloništa-šinteraja u Liču i unaprijed osuđivati na eutanaziju. Naš apel i suradnju za jedinim humanim, najjeftinijim i jedinim učinkovitim rješenjem ste odbili, navodeći da je to dužnost lokalnih uprava a ne stvar INE. Također ste nam odgovorili da se javimo, ovo moram naglasiti velikim slovima da svi vide pročitati, na „VAŠE HUMANE NATJEČAJE „ kako bi riješili problem u vašemu dvorištu. Nevjerojatno. Vrlo dobro znamo da u takvim natječajima nikada nismo ništa dobili za životinje a tada natječaja nije niti bilo. Dakle nas ste odbili a za naručitelja prljavog čina“ Veterinarsku Stanicu Rijeka ste imali sredstva, a što pokazuju i vaše namjere i obavijest vašim djelatnicima o uklanjanju mačaka, (naši pouzdani izvori).
Nadalje drugu obavijest o uklanjanju mačaka uz pomoć Veterinarske Stanice Rijeka dobili smo ove godine u srpnju, gdje smo 23.7.2012 ponovno prema Vama uputili dopis i upozorenje te tražili hitnu obustavu akcije i ponovno razmatranje naše ponude. I tada smo mi od Vas a ne kako navodite da ste vi inicijator sastanaka s nama od vas zatražili hitni sastanak na kojemu smo Vam detaljno objasnili naš stav Zakone i ponovno  zatražili od vas da što hitnije krenete sa sterilizacijama i udomljavanjem.
Ni tada do današnjeg  dana niste nam se javili na našu ponudu i prijedloge, nego ste čekali da se mačke još više namnože. Uporno  ste nas ignorirali i željeli provesti svoju metodu i način rješavanja problema. I treći put u studenom 2012 dobivši obavijest iz naših izvora da ponovno krećete u do sada ne provedeno djelo uklanjanja mačaka, smo po treći put reagirali. MI smo od VAS a ne Vi od nas  kako navodite, ponovno  zatražili hitni sastanak. Jedina točna informacija je ta da se zadnji sastanak održao  30.11.2012. ali na naš hitni zahtjev. Da svi znaju pa i Vi na tom sastanku koji je trajao 2 h naša Udruga Vam je ponovno, po treći put, predložila način rješavanja problema i predala Projekt kako to napraviti. Na sva naša upozorenja kroz 2 godine broj mačaka Vam se povećao i to na stotine. Vi ste na sastanak pozvali i Voditeljicu Skloništa- šinteraja Lič, vlasnika Vet. St. Rijeka s kojima ste već potpisali i ugovor o uklanjanju i po raspravi koja se vodila već i dogovorili. Na sastanku smo otvoreno izjavili da ćemo tu metodu spriječiti po svaku cijenu jer nećemo dozvoliti uklanjanje i ubijanje mačaka odnosno držanje u kavezima i nakon 60 dana ubijanje zdravih životinja.
Sastanak je tekao žustro i vaši su izjavili da ih Vet. St. Rijeka neće ubijati nego udomljavati. Na predloženo rješavanje problema sa strane Vet. St. Ri  i uvlačenje INE kao Kompanije u kršenje Zakona upozorili smo Vaše pregovarače. Upozorili smo Vaše Voditelje da je iz  pouzdanih izvora, 90 % slobodno živućih mačaka koje su divlje i nalaze se u vašemu krugu (dvorištu) se ne može udomljavati i da je problem s udomljavanjem vrlo težak i velik. Ukazali smo na veliku problematiku udomljavanja, te kako  naši volonteri udomljavaju male mačiće više mjeseci i da ih nikako ne možemo udomiti, a kamoli divlje mačke. Otvoreno na sastanku pred svima postavljeno je pitanje Voditeljici Skloništa što će biti s mačkama, s obzirom da se ne mogu udomljavati. Odgovor je bio preseljenje.
Na ponovno postavljeno pitanje: mislite preseljenje, možda  u tuđe dvorište ili javnu površinu? Odgovor  sa strane Voditeljice Skloništa Lič bio je DA. Bili smo zgroženi ovom izjavom. Dakle na sastanku smo pokušali  upozoriti da će Vas Vet. St. Rijeka uvući, zajedno sa sobom u kazneno djelo po svim čl. kazneni odredbi od čl. 66-čl.69, gdje su kazne za napuštanje životinja za Pravne Osobe od 50 000 -150 000 kn. Na naše upozorenje o kaznenim odredbama odgovor Vod. Skloništa je bio da će nakon 60 dana mačke onda eutanazirati, ako se ne udome, jer u INI ne mogu biti. Dakle dobili smo otvoreno priznanje da će se mačke eutanazirati tj. poubijati. Udomljavanje divljih životinja = velikoj 0.
Pa gospodine Šepiću dobrobit  životinja vam uopće nije važna jer problem želite riješiti jednom totalno nehumano i najskupljom i protuzakonitom  metodom. Ovim putem Vas upozoravamo po četvrti  put i to na znanje javno da ćemo svim silama vaše namjere spriječiti. Upozoriti ćemo svu svjetsku javnost , Mrežu Udruga u RH, Sve moguće Inspekcije ukoliko pod hitno ne počnete s humanim najjeftinijim metodama koje se provode u cijelome svijetu, a to su kastracije. Namjeru rješavanja problema velikog broja mačaka u INI humanim metodama niste imali, svaki put na naš prigovor o ubijanju  bi odustali, te tako povećali 200 % populaciju mačaka. Tko je za to Odgovoran? U civiliziranoj i velikoj Kompaniji kao što je Vaša bi netko tko je dopustio ovaj problem za svoj nerad dobio momentalni otkaz. Želite napraviti trošak Kompaniji koja je jednim dijelom i državna Kompanija te tako za 100 mačaka njihovo držanje 60 dana i ubijanje potrošiti cca  200 000 kn, a možda i više, umjesto cca 40 000 kn na  njihovu sterilizaciju i vraćanje u stanište, te udomljavanje naglašavamo SAMO udomljivih mačaka.
Dakle Vaše zamolbe i pozive prema Udruzi službeno nije bilo, jer sve pozive i apele i sastanke smo mi od vas zatražili. I Mi smo ti koji od vas očekujemo odgovor s nestrpljenjem. I te kako je bilo govora o eutanaziji mačaka. Kako ste naveli ljudima da želite spriječiti njihovo razmnožavanje, e pa mi smo vam taj odgovor već i ponudili u našemu projektu, predanom vašim voditeljima na sastanku, dana 30. 11. 2012 i do današnjeg dana odgovor nismo dobili. Udomljavanje divljih životinja nije moguće, stoga nećemo dozvoliti nikakve ucjene, a niti uvlačenje naše Udruge i nezakonite radnje. Naš je zadatak zaštiti životinje, isto tako i ljude.
Drugo mjesto za život mačaka po INI i VET. St. Rijeka bilo bi kod Svetog Petra, što naša Udruga nikada neće dozvoliti. Želimo raditi po Zakonu i poštivati svačiji život.
Ne slažemo se da je prisutnost samo životinja mačaka prijetnja vašim postrojenjima i sigurnosti. Postavlja se pitanje kako ste onda osigurali tako opasna postrojenja da u njega može ući tako velika životinja mačka, a da ne govorimo o vjeverici, galebu, drugim pticama, gmizavcima i glodavcima. Nas je zaista sada strah jer po svemu sudeći vidimo da ste vrlo neodgovorni i prema Kompaniji i nama žiteljima PGŽ-e. Jedina je istina da postoji mogućnost ulaska mačaka, ali i drugih životinja koje smo naveli  u pogone i postrojenja, gdje mogu izazvati štetu i zaustavljanje postrojenja ukoliko opasna postrojenja nisu zaštićena.
Kako sam osobno bila na praksi u Urinju u Vašim laboratorijima prije mnogo god znam da se  mačke najviše skupljaju oko menze. Stoga Vaš problem je itekako rješiv. Vaši na naš zahtjev da obiđemo staništa mačaka taj dan i poziv da se to učini kasnije, te da se na licu mjesta daju smjernice sa naše strane, također se nisu odazvali.
Navodite da problem nastojite riješiti nizom internih aktivnosti u Rafineriji. Pitamo Vas koje su to aktivnosti, a koje su se do sada pokazale očito neuspješne? Dakle problem niste shvatili ozbiljno, jer da jeste mi bi 2011. već krenuli u akciju hvatanja i sterilizacije, slikanja i objave slika  pitomih mačaka za udomljenje, podjelom letaka vašim djelatnicima. Dakle danas bi te imali riješen problem  slobodno živućih mačaka u INI.  Vet. St. Rijeka prijavljujemo za pokušaj kršenja Zakona nakon njihove izjave Voditeljice Skloništa, i izjava Volontera s foruma  koji tvrde da se u Skloništu-šintaraju u  Liču preko noći mačji životi gase,  a ne udomljene mačke  raznose po javnim površinama ne sterilizirane. Za sve ovo imamo dokaze s Foruma nekih ljudi.
Zbog izigranog  i izgubljenog povjerenja u Veterinarsku Stanicu Rijeka, te nehumane metode koju vam je predložila, ne možemo dopustiti ubijanje životinja.
Od vas očekujemo i dalje s nestrpljenjem odgovor na našu humanu metodu i Projekt.
Svojim ogromnim iskustvom, besplatnim volonterskim radom nudili smo Vam i dalje Vam nudimo pomoć.
Srdačan pozdrav.

Predsjednica Udruge „Mijau“ Rijeka: Sava Jokić, Ing.med.lab.dij.
Na znanje :
Vlada Hr. E:predsjednik@vlada.hr
Mreža Udruga Hr: mreza@prijatelji-zivotinja.hr
Ured za dobrobit životinja Rh, E: b.sosic@mps.hr
Faccebook Profil Udruge-na znanje svim Građanima- 5000 prijatelja od EU do Kanade.
www.udruga-mijau.hr
Županijska i Državna Veterinarska Inspekcija: E:melanija.kramaric@mps.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Zadnji komentari
Udruga nema azil
Djeluje isključivo prema projektu "Uhvati - steriliziraj - vrati"
Prijavi zlostavljanje
Kada se radi o neposrednom ugrožavanju zdravlja i života životinje, što hitnije treba obavijestiti policiju koja sprječava daljnje ugrožavanje životinje i, ako se radi o mučenju, podnosi kaznenu prijavu. Prijavite →