Riječki Šinteraj

Na slikama se mogu vidjeti puni kavezi mačaka u riječkom šinteraju. Sve one čekaju eutanaziju. Udruga “Mijau” koja se bavi sa problematikom mačaka nije obaviještena jer sigurno to ne bi dozvolila. Držanje mačke u kavezu 60 dana spada u zlostavljanje životinja. Niti ovaj puta Veterinarska Inspekcija ne reagira, a upućen im je dopis. 16 mačaka koje su, navodno, privatno vlasništvo završilo je u kavezima. Neke od njih su bolesne i neuhranjene. Nigdje, osim na Facebook profilu naše Udruge, nema obavijesti o udomljavanju i spašavanju jadnica od gole smrti i zlostavljanja.

Udruga “Mijau” kao pojedinac i borac za prava ove vrsta životinja pokušava spasiti što se spasiti može. Na žalost, pojedinci nikada nisu spasili svijet, pa tako ni mi ne možemo spasiti ove mace bez poziva Vas građana. Zato molimo sve da se uključite u njihov spas. Neke od njih su bolesne i sigurno nije ništa poduzeto za njihovo liječenje. Jedna drugu u kavezima grebu, prolijevaju vodu u hranu i dok je jedna u wc-u, druga vrši nuždu mimo njega. Tako žive iz dana u dan isčekujući prestanak rada svoga malenog srčeka. Njihove tužne oči u 80 x 70cm kaveza sve vam govore.

Pitamo Vas građane da li je to normalno i da li Vam ovo sliči na azil koje se u Hrvatskoj po novome kaže sklonište?

Udruga “Mijau” bori se za izmjenu zakona i iz slijedećih razloga:

Slobodno živuće mačke nastale su odbacivanja kućnih ljubimaca, njihovim nekontroliranim razmnožavanjem, neprovođenjem sustavnih kastracija i ne donošenjem adekvatnog zakona o dobrobiti i zaštiti životinja tj. mačaka, te nekažnjavanjem prekršitelja.
Po sadašnjem Zakonu slobodno živuća mačka nema nikakve zaštite. U Zakonu se čak niti ne spominje mačka, a kamoli termin „slobodno-živuća mačka”. Slobodno živuće mačke hvatanjem i držanjem u kavezima i skloništima svojom ne socijalizacijom se ne mogu udomljavati jer su divlje i unaprijed se osuđuju  na eutanaziju. Mačke nisu nikakve lutalice, vezane su isključivo za svoje stanište i prirodni okoliš, stoga su i korisne životinje.

Voditelji skloništa (bivši šinteraji) i županijski Inspektori po sadašnjem zakonu mačke kao životinje zovu lutalice. Po sadašnjem zakonu navedeni kažu da ih smiju ukloniti i nakon 60 dana ubiti.
Smatramo da se problem velikog broja slobodno živućih mačaka može riješiti jedino adekvatnom izmjenom postojećeg zakona tj. donošenjem Novog Zakona, te  najhumanijom i najjeftinijom metodom kastracije slobodno živućih mačaka, uključujući građane volontere koji hrane mačke i volontere udruga.

Kroz 1 godinu po postojećem zakonu u skloništu kapaciteta 500 mačaka, svakih 60 dana ubijalo bi se (eutanaziralo) životinje, trošili bi se tako milioni kuna, tj. 7.488.600,00 kn za ubijanje 3 000 mačaka (6×500).
Dakle, sa postojećim zakonom gdje se masovno životinje ubija-eutanazira, nema rješavanja problema velikog broja slobodno živućih mačaka.
Za novac od 7.488.600,00 kn po cijeni Udruge može se sterilizirati 29.954 mačke.

Iz izvora: PETA, People for ethical treatment of animals

Od jedne nesterilizirane mačke i njezinog potomstva unutar 7 godina može nastati 420.000 mačaka.
Ako taj broj pomnožimo sa brojem 29 954 sterilizirane mačke dobiti ćemo broj koji ne smijemo zanemariti, a to je 12.580.680.000 mačaka manje.
Dragi naši sugrađani ove nam brojke itekako nešto govore.

Spriječite bacanje novca na eutanazije i podržite naše prijedloge za izmjenu Zakona o dobrobiti životinja potpisivanjem peticije.

Udruga“ Mijau“ Rijeka