tzri0512a
Udruga za dobrobit i zaštitu mačaka

Što je Panleukopenija?

Panleukopenija ili mačja kuga je bolest koju uzrokuje virus koji spada u skupinu  parvovirusa.

Klinički zakovi variraju budući da bolest može nastupiti naglo i brzo završiti smrću, a isto tako je čest i veoma blagi tijek.

Glavne značajke bolesti su visoka temperatura u početku bolesti, povraćanje žućkaste tekućine što dovodi do dehidracije.

Mačka se drži pogrbljeno zbog bolova u trbuhu. Žedna je ali je pre slaba da bi Proljev se javlja vrlo rijetko. Temperatura tijela je u početku bolesti vrlo visoka (40-41C), a kasnije pada ispod normale. Ponekad bolest prati i upala sluznice usta.

Smrtnost je vrlo visoka. Ugibanje obično nastupa za nekoliko dana. One mace koje bolest prebole dugo se oporavljaju ali ka prebole ovu bolest, životinje stječu doživotnu otpornost prema njoj.

Liječenje se svodi na suzbijanje simptoma i sekundarnih bakterijskih infekcija. Bolest se može spriječiti pravovremenim cijepljenjem životinje. Najbolje je mače cijepiti prvi put u dobi od 8 tjedana, revakcinirati u 12. tjednu, a kasnije je dovoljno mačku cijepiti jednom na godinu.

Posted in: Osnovne bolesti

Zadnji komentari
Udruga nema azil
Djeluje isključivo prema projektu "Uhvati - steriliziraj - vrati"
Prijavi zlostavljanje
Kada se radi o neposrednom ugrožavanju zdravlja i života životinje, što hitnije treba obavijestiti policiju koja sprječava daljnje ugrožavanje životinje i, ako se radi o mučenju, podnosi kaznenu prijavu. Prijavite →